Şirketimiz Blokzincirin kullanımını Tarımda Kullanılması için projeler yapmaktadır.  

 Gayri merkezi bilgi depolanması ve bilginin takibi, bu bilgilerin hiçbir kişi ya da kuruluşun uhdesinde kalmamasını sağlıyor. Böylece tarımdaki üretim asla belli bir grubun ya da kar odağının cebine çalışamıyor.

Bugün irsaliye denilen kâğıttan yapılma analog takip aracının yerine, her paydaşın ve ilgili birimin açıp okuyabileceği ve blokzinciri üzerinde kesin ispatı olan bir imza atabileceği dijital bir akıllı kontrat yazılabiliyor. Bu kontrat, ki aslında bir program kodudur, bugünkü kağıtların yerini alıp, topyekûn ve kuşbakışı bilgi izlemesine imkân veriyor.

Bugün kâğıt olan irsaliye gibi, yine kâğıt olan paranın da tarım döngüsünde ortadan kalkıp, onun yerine blokzinciri üzerinde akıllı kontrat ile yürütülecek bir “vadeli kredi” mekanizması da sağlıyor. Analog para sistem içerisinde yanlış şekillerde kullanılabiliyor! Mesela çiftçiler kâğıt paralarını, tohum almakta değil, lüzumsuz keyfi işler için harcayabiliyorlar. Ya da daha önemlisi, aracı dediğimiz kişilerin bazıları, kâğıt yokluğunu, eksikliğini fırsat bilip bunu kötüye kullanabiliyor. Bu da bizim, tarlada 50 kuruş olan patatesi şehirlerde 9 liraya yememize yol açabiliyor.

Sebze ve meyvelerin bir aracıya ihtiyaç duymadan tedarik zinciri yönetim sürecine blokzinciri teknolojisi entegre edilerek denetim ve kayıt sistemini kolaylaştırmaktır. Bununla birlikte üreticiden kullanıcıya kadar olan süreç boyunca ürün takip izlenebilirliğinin ve içerik bilgisinin şeffaflığı sağlanır. Ayrıca blokzinciri teknolojisinin sağladığı doğrulama süreci, tarımsal gıdaların güvenilirliğini de artırır. 

 

Blokzincir teknolojisini diğer bilgi sistemlerinden ayıran 4 temel karakteristik vardır. Bunlar :

  • Merkezi Olmayan Yapısı,
  • Güvenliği,
  • Denetlenebilirliği
  • Akıllı Uygulama Olması

Blockchain'in sahiplik kayıtlarını izleme ve kurcalamaya karşı direnç yeteneği, mevcut gıda sistemindeki gıda dolandırıcılığı, güvenlik geri çağırmaları, tedarik zinciri verimsizliği ve gıda izlenebilirliği gibi acil sorunları çözmek için kullanılabilir. Blockchain'in benzersiz merkezi olmayan yapısı, şeffaflıkla birinci sınıf ürünler için bir pazar oluşturmak için doğrulanmış ürünler ve uygulamalar sağlar.

Gıda izlenebilirliği, özellikle blok zinciri uygulamalarındaki yeni gelişmelerle, son gıda güvenliği tartışmalarının merkezinde yer aldı. Bozulabilir gıdanın doğası gereği, tüm gıda endüstrisi, nihayetinde insan hayatını etkileyecek hatalar yapmaya son derece açıktır. Gıda kaynaklı hastalıklar halk sağlığını tehdit ettiğinde, temel neden analizinin ilk adımı kontaminasyonun kaynağını bulmaktır ve belirsizliğe tolerans yoktur.

Blokzincir teknolojisi tabanlı sebze ve meyve tedarik zinciri.

Blockchain, mevcut gıda sistemindeki gıda dolandırıcılığı, güvenlik geri çağırmaları, tedarik zinciri verimsizliği ve gıda izlenebilirliği gibi acil sorunları çözmek için kullanılabilir. 

İzlenebilirlik, gıda tedarik zinciri için kritiktir. Gıda ekosistemindeki mevcut iletişim çerçevesi, izlenebilirliği zaman alıcı bir görev haline getiriyor, çünkü ilgili bazı taraflar hala kağıt üzerindeki bilgileri izliyor. Blok zincirinin yapısı, gıda değer zincirindeki her bir oyuncunun sorumlu ve izlenebilir bir sistem oluşturmak için veri noktaları oluşturmasını ve güvenli bir şekilde paylaşmasını sağlar. Sahipliği açıklığa kavuşturan etiketlere sahip geniş veri noktaları, herhangi bir değişiklik yapılmadan anında kaydedilebilir. Sonuç olarak, bir gıda maddesinin çiftlikten sofraya yolculuğunun kaydı gerçek zamanlı olarak izlenebilir.

Gıdalarda blockchain kullanım durumları, gıda güvenliğini sağlamanın ötesine geçer. Ayrıca, ağda bir defter oluşturarak ve piyasa fiyatlandırmasını dengeleyerek mevcut piyasaya değer katar. Alış ve satış için geleneksel fiyat mekanizması, tüm değer zinciri tarafından sağlanan bilgilerden ziyade ilgili oyuncuların yargılarına dayanır. Verilere erişim vermek, arz ve talebin bütünsel bir resmini oluşturacaktır. Alım satım işlemleri için blok zinciri uygulaması, geleneksel emtia ticareti ve riskten korunmada da devrim yaratabilir. Blockchain, doğrulanmış işlemlerin gıda tedarik zincirindeki her oyuncuyla güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlayarak muazzam şeffaflığa sahip bir pazar yaratır.

Bugün dünyada paranın üretimi (yaratımı-ihracı) tarladaki ürüne, buğdaya, patatese dayanarak yapılmıyor. Tamamen kafadan ve üretilen ürünlere dayandırılmadan, dayanaksız olarak yapılıyor. “Fiat money” tabirinin Türkçesi “dayanağı olmayan para” demek. Kafadan uydurulmuş demek. Oysa tarım örneğinde açık seçik görüyoruz ki, insan hayatının ve ekonominin temeli tarlada doğanın bize verdiği patates, domates ve buğdaya dayanıyor. Bu ürünlerin yıllık döngüsü üzerine dönen bir hayatın içindeyiz hepimiz. Biz ise kalkıp değerin üretimini, emeğe ve toprağa dayandırmayıp, kâğıttan karşılıksız konfeti basamaya dayalı bir garip ve ucube mekanizma kullanıyoruz.

 Bitcoin çalışma prensibi

 

 

 


Telif Hakkı © 2021 TETAŞ Mühendislik .Tüm Hakları Saklıdır.